Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΡΘΡΟ: O Nεύτωνας και η βάρκα (σου)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ BLOG mesogios.gr ΣΤΙΣ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012
http://www.mesogios.gr/?p=3614

Ο Νεύτωνας ήταν εκείνος ο περίεργος τύπος που αναρωτιόταν γιατί το μήλο πέφτει πάντα προς τα κάτω, ενώ οποιοσδήποτε φυσιολογικός άνθρωπος απλά το τρώει. Εκτός από το νόμο της βαρύτητας που καταδυναστεύει τους αντιπαθούντες τη συναρπαστική(!) Φυσική μαθητές, ανακάλυψε κι έναν άλλο που αναφέρεται στην πάντα ζευγαρωτή συνύπαρξη της δράσης και της αντίδρασης. Μην πάει το μυαλό σας αλλού, δεν θα πολιτικολογήσω.
Αυτός ο τελευταίος νόμος λοιπόν (ο «Τρίτος») έχει μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή σε βάρκες με πανιά. Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, λέει πώς αν τοποθετήσεις ένα μεγάλο δυνατό ανεμιστήρα στο πίσω μέρος της βάρκας, έτσι ώστε να φυσάει προς τα πανιά, αυτή δεν πρόκειται να κουνηθεί από τη θέση της, αντίθετα προς την κοινή(;) λογική. Δοκιμάστε το! Και δεν έχει να κάνει με τη δύναμη του ανεμιστήρα. Ο μοναδικός τρόπος για να κινηθεί το πλεούμενο είναι να φυσήξει ούριος «εξωτερικός του συστήματος βάρκα-βαρκάρης-ανεμιστήρας» άνεμος …φυσικός.  Μαγκιά του Νεύτωνα, τουλάχιστον στη μακροσκοπική φύση, την κλασική Φυσική, οι νόμοι του είναι θεμελιώδεις και δεν παραβιάζονται.
Στη ζωή υπάρχουν στιγμές που η «βάρκα» σου, αν δεν έχει μπατάρει ή δεν μπάζει νερά, μένει στάσιμη. Άνεμος δε φυσά οπότε τα πανιά δε φουσκώνουν. Μπορεί να σου ‘χουν πάρει και τα κουπιά!
Ε, λοιπόν, περιμένοντας να ξαναφυσήξει, φύσα κι εσύ τα πανιά σου! Τί σημαίνει αυτό μόνο εσύ το ξέρεις. Πολύ καλά. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί και να παραβιαστεί ο τρίτος νόμος του Νεύτωνα και να αρχίσει να πλέει και πάλι η βάρκα. Έστω και λίγο. Φύσα μέχρι να αρχίσει να ξαναφυσάει!
ΥΓ
Αν αντιστρέψεις την κατεύθυνση του ανεμιστήρα, να κοιτά προς τα πίσω, το πλεούμενο θα αρμενήσει μια χαρά, γιατί αυτός θα παίζει το ρόλο της προπέλας. Το θέμα βέβαια είναι να χρησιμοποιήσεις και τα πανιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου