Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΡΘΡΟ: Η λογοτεχνία της …Coca Cola

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ BLOG mesogios.gr ΣΤΙΣ 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
http://www.mesogios.gr/?p=3754

Είπα στη «συνάδελφο» «Λουκρητία» πως για να εξασκηθούμε στο γράψιμο, θα πρέπει να δοκιμάσουμε να γράψουμε για οτιδήποτε, ακόμα και για ένα κουτάκι Coca-Cola. Για του λόγου το αληθές, πήρα ένα, το έβαλα μπροστά και το κοιτούσα.
Είναι κυλινδρικό, λέω, και θυμήθηκα πως βρίσκαμε τον όγκο των στερεών στο σχολείο, στο μάθημα της γεωμετρίας και πως φτιάχναμε κυλίνδρους στα καλλιτεχνικά.
Είναι κόκκινο, λέω και παραδέχτηκα άλλη μια φορά πως αυτό είναι από τα αγαπημένα μου χρώματα. Για την ακρίβεια είναι κόκκινο με άσπρο, κάτι που παραλίγο να με κάνει να πιστέψω την πιο σκοτεινή θεωρία συνωμοσίας στην ιστορία της ανθρωπότητας: ότι τα χρώματα της στολής του Αι Βασίλη είναι έμπνευση της εταιρείας που φτιάχνει το εν λόγω αναψυκτικό.
Άλλο. Έχει ένα όνομα αρκετά «ύποπτο» ακουστικά κατά το πρώτο μισό και «αθώο» κατά το δεύτερο (που θυμίζει και τα γνωστά ζελεδάκια καραμέλες που τρώγαμε μικροί(;) με τη χούφτα). Επίσης το πιο διάσημο και αναγνωρίσιμο λογότυπο του πλανήτη. Νομίζω θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στα μηνύματα που στέλνουμε στο διάστημα για το ενδεχόμενο επαφής με εξωγήινη ζωή.
Το υλικό κατασκευής, το αλουμίνιο, μου έφερε στο μυαλό οικολογία και ανακύκλωση, αλλά και την παιδική μου απορία: πώς στο καλό φτιάχνουν το ευφυές άνοιγμα του κουτιού, αυτό με το δαχτυλιδάκι.
Φυσικά δεν θα μπορούσα να μη σκεφτώ και το λαχταριστό (ναι!) περιεχόμενο, ίσως το πιο διάσημο και γευστικό μαγικό …φίλτρο μετά το δυναμωτικό του Αστερίξ. Απαραίτητο παγωμένο συνοδευτικό σε απαγορευμένους (αλλά νόστιμους διάολε!) λιπαρούς γευστικούς συνδυασμούς και ένοχο για …γουρουνοειδείς και αγενείς, πλην όμως ανακουφιστικούς ήχους, σχεδόν μετά από κάθε γουλιά.
Σκέφτηκα και συντηρητικά, οξέα και θερμίδες, δηλαδή την αγαπημένη μου Χημεία, αλλά και την επιστήμη του marketing: πως θα πλασάρεις ένα καινούριο προϊόν, θα το κάνεις επιτυχημένο, ώστε ολόκληρος ο πλανήτης να μιλά γι αυτό, μέχρι που από ένα σημείο και μετά δε θα χρειάζεται καν πια να το διαφημίσεις. Θα γίνει μέχρι και ταινία με ιθαγενείς που νομίζουν πως το έστειλαν οι (τρελοί) θεοί…
Από την πολλή σκέψη όμως πείνασα, και, πριν ξεπαγώσει, άνοιξα το κουτάκι και ήπια την Coca Colα μου μαζί με τρία τηγανητά λουκάνικα, αυγά και ντάκο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου