Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΡΘΡΟ: Κόκκορας χωριάτης!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ BLOG mesogios.gr ΣΤΙΣ 05 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
http://www.mesogios.gr/?p=3764

Στα τραπέζια που κάνω συχνά για να μοιράζομαι τους γευστικούς μου πειραματισμούς (ενίοτε επικίνδυνους), ξεχωριστή θέση έχει το κουνέλι και το χωριάτικο κοτόπουλο. Διαλεχτό κρέας και υγειϊνό. Επίσης μπόλικοι οι τρόποι να μαγειρευτεί. Είμαι σίγουρος ότι και το κουνέλι και ο κόκορας θα ήταν ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα …εκεί που βρίσκονται. Αν μη τι άλλο, είναι αρκετά αξιοπρεπές, έως τιμητικό, να βρεθούν, ωσάν έργα τέχνης, ξαπλωμένα μέσα σε όμορφη πιατέλα ανάμεσα σε πολύχρωμα λαχανικά, μυρωδάτη με μπαχαρικά σάλτσα και νόστιμη γαρνιτούρα, από το να …πεθάνουν από γερατιά, ασθένεια, ή αρπαχτικό μέσα σε ένα κοτέτσι. Οι επαρχιώτες γνωρίζουν ότι πρόκειται για στενάχωρη και συχνή απώλεια.
Αναφέρω τους επαρχιώτες αλλά θα σχολιάσω τους πρωτευουσιάνους. Είναι χάρμα οφθαλμών, το διασκεδάζω αφάνταστα όταν βλέπω την ευφορία στο πρόσωπό τους καθώς δοκιμάζουν πραγματικά γνήσιο ΚΡΕΑΣ. Που δεν μεγάλωσε σε …εργοστάσιο, δεν έφαγε τροφή αστροναύτη και δεν περίμενε τον πελάτη κάτω από ανθυγειινή ζελατίνα σε ράφι σούπερ μάρκετ. Ενίοτε τους περιγράφω, απαριθμώ με λεπτομέρεια τι τσιμπολογούσε και μασουλούσε καθημερινά το ζωντανό (όταν ήταν ζωντανό…). Καλαμποκάκι, τριφύλλι και χορτάρι, καρότο και λαχανικά, φρούτα, χωριάτικα ζουζούνια, ψωμί και μικρά χαλικάκια. Αν τύχει να έχουν και κάποιο μπουτάκι, φτερό, κοψίδι τέλος πάντων στα χέρια, όσο πιο περιγραφικός είμαι εγώ τόσο μεγαλώνει η βουλιμία τους και το περιεχόμενο μέσα στα μάγουλα και ανάμεσα στις μασέλες τους.
Η πολυδιαφημισμένη και νοστιμότατη μεσογειακή κουζίνα (στην οποία θα επανέλθω) θέλει …ζουμπουρλούδικο κουνέλι και κόκκορα χωριάτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου